Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Na zadnje druženje s hojo v letu 2016 smo se odpravili v neznano, a ko smo v Solkanu zapeljali čez most proti Brdom, je pot postajala vedno manj neznana in končno znana, ko smo krenili na Sabotin. Peljali smo se mimo dveh piramid, spominov prve svetovne vojne. Ob poti smo parkirali avtomobile in se peš odpravili po italijanskem pobočju proti Sabotinskemu grebenu. 

Sab 1  Sab 2  Sab 3

Pot ni zahtevna, a Željko je neizprosen, in treba je bilo razmigati telo v izogib poškodbam, med hojo pa smo lahko razgibavali tudi jezike. Ustavili smo se na 535 m visokem vrhu Sabotinskega grebena – Sv. Valentinu.

Sab 4  Sab 5  Sab 6

Že med potjo, še bolj pa na vrhu, smo bili deležni čudovitih razgledov v dolino, na Novo Gorico, Gorico, Sočo in ob njej ležečih slovenskih vasi - Podgoro, Pevmo...

Sab 13 Copy Na vrhu so obnovljene ruševine cerkvenega kompleksa.Tu je bila v 14.stoletju zgrajena romarska cerkev, v gotskem slogu, bogoslužje so opravljali do konca 18.stoletja. Kompleks je danes delno na italijanski, delno na slovenski strani, strokovnjaki z obeh strani pričenjajo z urejanjem arheološkega parka Svetega Valentina. Oltarna miza služi ponovno cerkvenim obredom in mnogim obiskovalcem za razgledno točko.

 Sab 7  Sab 8  Sab 9

Sab 10  Sab 11  Sab 12

Po kratkem postanku in krepčilnem napitku smo se razdelili v dve skupini. Prva je zakorakala v hrib, med mejne kamne, ki določajo mejo med Italijo in Slovenijo, in se po grebenu povzpela do vrha.

Sab 13  Sab 14  Sab 18

Severovzhodno pobočje se strmo spušča v dolino Soče, pogled pa se nam je ustavil tudi na Sveti Gori, visoko na drugem bregu Soče.

Sab 17  Sab 16  Sab 15

Druga skupina se je vrnila po dohodni poti, ponovno smo se srečali pri planinskem domu in bivši karavli. Tudi tu se nam je ponujal prelep razgled v dolino, na Brda in Furlanijo. Svojega podviga smo se veselili ob dobri hrani in pijači in v skupinsko fotografiranje pritegnili tudi tri samotne pohodnike.

Sab 19  Sab 20  Sab 21

Sab 22  Sab 23  Sab 24

Prišel pa je tudi čas slovesa in čas želja za vse dobro v novem letu. Srečno!

Po zapisu Darinke Albreht

Fotografije Norma Bizjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.