Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Na pustno soboto smo se z velikim Avrigovim avtobusom in s prijazno vodičko Zdenko odpeljali proti našemu morju. Na meji med morjem in kopnim, kjer se reki Rižana in Badaševica izlivata v morje, leži naravni rezervat Škocjanski zatok, naš prvi in glavni cilj izleta. To naše največje polslano mokrišče je raj za številne živalske in rastlinske vrste.

SZ 1  SZ 2  SZ 4

Gospa Bojana Lipej, predana biologinja, nas je po 2.2 km dolgi krožni poti vodila mimo šestih opazovališčih in nas opozarjala na posamezne ptice, rastline in živali, ki uspešno sobivajo v naravi.

Liska  cebelar  Labod

Ponirek  Priba  Veliki Skurh

Med njimi je tudi istrsko govedo in kamarški konji, ki jih izkoristijo kot "kosilnico" za rastlinje, ko poleti izsušijo neslani del zatoka.

DSCN1485 1  SZ 5  DSCN1467

Gospa Bojana nas je navdušila tudi s pripovedjo, kako je majhni skupini vztrajnih, delovnih in sposobnih strokovnjakov uspelo ohraniti in vzdrževati ta čudoviti košček narave. Zapustili smo ga polni lepih vtisov in nadaljevali pot v Koper.

DSCN1506  DSCN1508  DSCN1514 Ulica v Kopru

DSCN1517  DSCN1525  DSCN1528 

Bila je pustna sobota, na ulicah maškare in pustni sprevod. V stari del mesta smo vstopili skozi še edina ohranjena srednjeveška vrata "MUDO". Na Prešernovem trgu smo si ogledali Da Pontejev vodnjak, se skozi ozke uličice prebili na Titov trg, kjer stoji znana Pretorijska palača, nasproti nje Loža, na desni strani še "Foresteria in Armeria" (nekdanja prenočišča za goste in skladišča orožja). Na levi strani stoji cerkev Marijinega vnebovzetja ter mestni stolp. Eden od simbolov Kopra je sonce (vrezano tudi v kovinskih vratih).

DSCN1530  DSCN1531  DSCN1535

DSCN1537  DSCN1539  DSCN1549

Odpeljali smo se v zaledje Kopra, v vasico Padna, na pravo istrsko kosilo. Sledil je še ogled Koštabone, vasice, ki se ponaša s tremi cerkvami. Vas je poznana kot zgled ohranjene vaške arhitekture in vzdrževana v tradicionalnem slogu. Včasih so v "zvoniku na preslico" zvonili s slemena strehe, danes za to uporabljajo k tlom speljano vrv. 

DSCN1556  DSCN1559  DSCN1561

DSCN1568  DSCN1572  Trst

Dalje nas je pot vodila v Trst, kjer nas je pričakalo živahno pustno rajanje. Veliki trg ali Piazza Grande, kjer smo se najprej ustavili, je bil priča večjim zgodovinskim dogodkom. Nahaja se na obali in je obkrožen z zanimivimi palačami. Tu so občinska in vladna palača, Lloyd, palače Vanolli, Strati, Pitteri in Modello. Trst je bil v 19. stoletju živahno mesto, kjer so se prepletale slovenska, italijanska in nemška kultura, navdih so tu našli pisatelji, pesniki in umetniki kot so bili: Ivan Tavčar, Ivan Cankar, Dragotin Kette, Italo Svevo, James Joyce in drugi. Ogledali smo si ruševine rimskega gledališča, stopili v veliko pravoslavno cerkev in se zaustavili ob Kanalu, blizu famoznega "Ponte Rossa". Že so se prižigale luči in mrak je legal na mesto, ko smo se nekoliko premraženi, a zadovoljni, odpravili proti domu.

Po zapisu Darinke Albreht

Fotografije: Milojka Pirc, prečudovite slike ptic je prispeval Slavko Ružić

DSC 0774 1

Skupaj v sončnem,

pustnem Kopru (slikal Slavko Ružić)

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9, p.p. 298
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 3. 7. in 28. 8.  ter 16. 12. in 31. 12.

GOD program20
 
 

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.