Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Pliskina pot je kraška učna pot, speljana po planotastem svetu v osrčju Krasa med Pliskovico in Kosoveljami. Pot ni namenjena le spoznavanju preteklosti in sedanjosti, ampak nam ponuja prijeten, dobri dve uri trajajoč sprehod po kolovozih in stezah, ujetih med kamnite zidove, zato je za nas, ki iščemo izzive za telo in dušo ravno pravšnja. Nanjo smo se odpravili v času zelo muhastega vremena, a kakor vedno smo imeli srečo, in preživeli prelep dan na Krasu.

 DSCN4199  DSCN4220  DSCN4222

Pot se je pričela v Pliskovici, vasi s stotimi hišami in dvesto prebivalci. Ime naj bi dobila po ptici-pliski ali "beli pastirici". Značilnost ptice je pliskanje ali udarjanje z repom ob tla, kar ji daje zelo živahen videz. Pastirji, ki so prvi naselili ta prostor s čredami drobnice, so najbolj živahne ovce in koze poimenovali pliske.Tako je preko ptic in ovc dobila ime vas, kasneje pa še učna pot. Kamniti bloki z vklesano ovčko Plisko so markacijska znamenja poti.

DSCN4211 DSCN4223 Pliskavica 1 

Ob poti smo spoznavali, kako so Kraševci živeli in še živijo od zemlje, koliko truda je bilo potrebno, da so kamniti svet spremenili v njive, travnike in pašnike. Videli smo, kaj vse so znali narediti iz kamenja, kako so se na brezvodnem površju oskrbeli z vodo, kako so znali izkoristiti darove narave.

 DSCN4206  DSCN4212  DSCN4240

Informacijske table, postavljene ob poti opozarjajo na posebnosti kraške pokrajine, na pastirske hiške, zgrajene iz kamenja "na suho" brez malte, bile so pribežališča pastirjem pred nevihto, vročino ali burjo.

 DSCN4209  DSCN4208  DSCN4207

Da so Kraševci prišli do skromnih njiv in travnikov so morali odstraniti ogromno kamenja - »trebiti gmajno«. S kamni so nato ograjevali parcele in urejali dolge zidove, med katerimi je speljana pot.

DSCN4204  DSCN4230  DSCN4237

Sprva je na Krasu prevladovala ovčereja, ki je sredi 19. stoletja zamrla in njeno mesto je prevzela govedoreja. Z mlekom so oskrbovali Trst in druga mesta, in to je bil za mnoge pomemben vir dohodka. Po drugi svetovni vojni se je prekinila vez s Trstom, zato je Kras gospodarsko nazadoval. Mleko so začeli oddajati novi mlekarni v Sežani, ki pa ga je kmalu začela uporabljati za surovino pri izdelavi lepila. Tako je iz mlekarne nastala tovarna lepil Mitol Sežana. V prvi svetovni vojni je bil osrednji del Krasa zaledje Soške fronte, v Pliskovici je bila bolnica za ranjene vojake.

DSCN4255  DSCN4256  DSCN4258

V Pliskovici je danes mladinski hotel - "Hostel", dobro obiskan s turisti z vsega sveta, in je del krajevnih prizadevanj  za oživljanje turistične in kulinarične ponudbe na Krasu.

Pot smo kot običajno zaključili v dobrem razpoloženju z mortadelo in pesmijo.

Po zapisu Darinke Albreht
Fotografije: Hilarija Logar

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9, p.p. 298
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 3. 7. in 28. 8.  ter 16. 12. in 31. 12.

GOD program20
 
 

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.