Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Kakor že tolikokrat smo se tudi letos odzvali vabilu Fundacije Bit planota in se udeležili festivala NVO. Tokratni gostitelj je bilo Društvo Baška dediščina v Podbrdu. Sledili smo priporočilu o spodbujanju trajnostne mobilnosti, in se do Podbrda odpeljali z vlakom. Bilo nas je 20, in do cilja smo prišli odlično razpoloženi, saj nam je vožnja z vlakom omočila zabavno druženje. V Podbrdu, na prizorišču dogajanja,  umeščenem med pobočja hribov, so bile postavljenje stojnice vseh sodelujočih organizacij, združenj, društev. Svojo stojnico je imelo tudi naše društvo. Na razpolago smo bili z gradivom in informacijami. Vzdušje je bilo prijetno, gostitelji so poskrbeli, da nismo bili ne lačni, ne žejni, da nas ni zeblo, še posebej potem, ko je okrog 11.00 ure posijalo sonce. Povezovalka programa je pristopila k posameznim sodelujočim, da so se predstavili z besedo, pa tudi s plesom in drugačnimi nastopi.

  PA070021 p  PA070030 p  PA070040 p  

 PA070057 p  PA070083 p  PA070088 p

Sledilo je posvetovanje na temo »Skupaj ohranjamo kulturno dediščino«. Predstavniki lokalnih kulturnih in turističnih društev so nas seznanjali s svojim delovanjem, dobrimi in slabimi izkušnjami, s katerimi se srečujejo v prizadevanjih pri odkrivanju, oživljanju in ohranjanju kulturne dediščine v svojih okoljih. Predstavnici etnografskega muzeja iz Ljubljane sta izpostavili vlogo lokalnih skupnosti pri registraciji kulturne dediščine ter zahtevnost postopka za njeno potrditev in vpis v register kultune dediščine.
Nedvomno pa je bilo mogoče zaključiti, da je delavnost in vztrajnost posameznikov, ki animirajo tudi okolje, tisto, kar vodi do končnega uspeha.

   PA070127 cr  PA070135  PA070144 p 

Sami smo doživeli predanost posameznikov Društva Baška dediščina (družina Zgaga), ki so nas v popoldanskem času (čakajočih na vlak) popeljali po Baški grapi, nam pokazali obnovljeni Prangarjev mlin z žago venecijanko, obnovljeno Jakovo kovačijo, obnovljen in ohranjen prezračevalnik predora Bukovo. http://drustvobaskadediscina.nvoplanota.si/projekti. Veliko zanimivega smo zvedeli med ogledi, marsikomu med nami povsem nepoznanega. Končno so nas popeljali v Grahovo, v kulturni center, kjer smo bili deležni multimedijskega prikaza tematske poti Na svoji zemlji, z odlomki prvega slovenskega filma, ki so ga snemali v Grahovem in na več lokacijah v Baški grapi. https://www.tpnasvojizemlji.si/
Povedali so nam, da so se v času snemanja filma stkale med filmsko ekipo in prebivalci Grahovega prav posebne vezi, ki so žive še danes v različnih oblikah.
V Grahovem smo se povzpeli na vlak ter se odpeljali proti domu. Tudi pot domov je bila vesela in razigrana. 

Hvala vsem, ki ste nam podarili to prelepo doživetje.

Tekst: Milojka Pirc

Fotografije: Norma Bizjak

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9, p.p. 298
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 3. 7. in 28. 8.  ter 16. 12. in 31. 12.

GOD program20
 
 

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.