Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

 Tokrat nas je pot vodila v Vipavsko dolino, v Vipavska brda, zasajena z vinsko trto, ki vsa lepo obdelana čaka pomlad. Končni cilj je bila vas Slap. Kraj je dobil ime po slapu na potoku Klopočovnik, ki teče skozi vas in v sušnih dneh presahne. Nismo ga iskali.

Slap 26  Slap 17  Slap 5

 Prvič je bila vas pisno omenjena leta 1223. V vasi je zanimiva, večkrat prezidana farna Cerkev svetega Matija. Okrog tlakovanega Placa sredi vasi je več zanimivih stavb – Grad, šolsko poslopje, kapelica, stavba z baročnim kipom Marije – in steber za oglaševanje pomembnih novic. V poslopju nekdanje šole, ki je delovala do leta 1969, je danes Krajevna skupnost. Za prvega učitelja velja župnik Matej Koder, javna šola pa je nepretrgoma delovala od 1886. Ob njenem jubileju je izšel izčrpen in zanimiv zbornik, ki ga je uredila profesorica Majda Malik. V vasi je bil tudi samostan, danes pa se ponaša z več vinskimi kletmi in turističnimi kmetijami.

 Slap 4  Slap 6

Zapeljali smo se do vasi ter se nato sprehodili med vinogradi naokrog, se ustavili nad Majerijo, znano restavracijo s počasno hrano, da bi vsaj od daleč zagledali Križno goro nad Colom in za drevjem zaslutili Podnanos – v prvem kraju je nastalo besedilo primorske himne Vstala Primorska, v drugem pa glasba za himno Zdravljica.

 Slap 12 Slap 18  Slap 19

Med postankom na pokopališču, ki nas je sprejelo z napisom nad vhodom »Umru boš«, smo marsikaj izvedeli o slepenski preteklosti. Na pokopališču je spomenik grofu Lanthieriju, katerega sin Karel Lanthieri »..poklonil je grad in pripadajoča zemljišča brezplačno Kranjski deželi za deželno vinarsko in sadjarsko šolo. 18. 9. 1886 / .../". Prva kmetijska šola v Kranjski deželi je na Slapu delovala 13 let.

Slap 23  Slap 8  Slap 1

Slap 2  Slap 24 Slap 25

Kamnita stara hiša v vasi nosi napis, ki priča, da je Anton Trošt, »...SHEST IENU DVAISET LEIT IEBU STAR...« leta 1787 sam sezidal to hišo. A ni sezidal samo te hiše, sezidal je tudi kamnit most čez potok Močilnik, po katerem je od leta 1803 do pred nekaj leti vodila edina pot iz doline na Slap. Na mostu je kamnita tabla z napisom – najstarejši slovenski napis na mostu:

IMENITNI MOISTER ANT. TROST
JE STURU TA TERDNI MOST
SKUSI SPESHE KOM. SLAPNSKIGA
IENU POMUCH GR. IPAVSKIGA
GOSPUDA TADEUSA LANTHIERIA
DE USAK BRES SKRBI ZHES DIRIA
TUDI GR. COBENZEL JE DAU
H TEMU DELU EN DOBER MAU
GOSPUD SCARIA IEN TERSHANI
POSEBNU IS DELLAM LOSHANI
SO POMAGALI H TEMU MOSTI
BUH GA OBDERSHI LEIT DOSTI.

Napis so med osamosvojitveno vojno poškodovale tankovske gosenice. Na srečo so ga že restavrirali. Nedaleč od mostu je lepo urejeno mesto za piknike, ki smo ga izkoristili za naše veselo druženje pred slovesom.
Po spoznavanju znamenitosti v vaseh Vipavske doline nam je jasno, zakaj sta jo Lonely Planet lani in letos agencija Travel Squire priporočili kot eno od svetovnih kulturnih destinacij, vrednih ogleda.

Vodenje in tekst: Marija Mercina
Organizacija: Darinka in Željko Albreht
Fotografije: Željko Albreht

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.