Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Cilj našega majskega druženja s hojo je bil Botanični vrt Carsiana v obmejnem Zgoniku, za obvezno hojo pa smo izbrali pešpot z zanimivim imenom  Rekikenca. Steza poteka po obronkih vzpetine, kjer je nekoč stalo saleško gradišče, prečka borov gozd, doseže kal Rekikenca in se nato povrne v Salež - bližnjo vas pri Zgoniku -, kjer se nahaja Spacalov vodnjak, poimenovan po znanem tržaškem umetniku. Po krajšem počitku smo se zapeljali do Botaničnega vrta.

cars10  cars11 cars12 

Vrt je nastal v šestdesetih letih na privatno pobudo s ciljem, da bi na majhnem prostoru ohranili vse značilne habitate Krasa, ki so se zaradi sprememb v ruralnem življenju pričeli izgubljati. Tako so v vrtu, na 5000 kvadratnih metrih, ohranjeni in predstavljeni najpomembnejši vidiki kraške krajine: gmajna, gošča, dolina, rastlinstvo pečin, melišč in alpskega predela. Carsiana se nahaja v dolini, kjer so naravno prisotne vse poglavitne geomorfološke značilnosti kraškega območja, celo 17 m globoko kraško brezno, kar vse omogoča ustvarjanje pogojev za naravno povezavo terena, klime in rastlinja. Vrt je trenutno pod deželno upravo in ga upravlja družba Rogos iz Dobrdoba. Prijazna vodička Nina nas je popeljala po njegovih poteh in nas pritegnila z zanimivo razlago, sproti opozarjala na posebnosti in tudi na posege in skrb, potrebne za ohranjanje zastavljene raznolikosti. Posebej nas je opozorila na rastline, ki pri uživanju povzročajo slabost, pa tudi takšne, ki imajo hujše učinke. Namenoma jih zasajajo, da jih ljudje spoznajo in se jim v naravi izognejo.

cars2 cars3 cars1

cars4 cars5 

cars6 cars8

Do brezna nismo smeli zaradi dotrajanega podesta, smo pa zaključili zanimivo "popotovanje po raznolikem Krasu" na naš običajen način, hvaležni prijazni, zgovorni in bogato razgledani botaničarki in njenemu sodelavcu, z željo, da se še kdaj srečamo na podobnih poteh.

cars9Skupinska

Organizacija: Marija Mercina, Darinka in Željko Albreht

Zapisala: Milojka Pirc

Fotografije: Jolanda Nanut, Norma Bizjak

 

 

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.