Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Ekskurzijo so pripravili: Darinka Albreht, Željko Albreht, Marija Mercina.
Ekskurzijo je vodila Zdenka Žigon.

Po predstavitvi vodičke nas je skoraj večino časa pot po Ajdovščini vodila ob potoku Lokavščku in hudourniku Hublju. Oba imata bogato zgodovino. Lokavšček je kot obrambni jarek Rimljane branil pred napadalci; stoletja kasneje je gnal številne mline in žage, ajdovski otroci pa so se v njem naučili plavati. Hubelj je s hidroelektrarno vir energije; ob njem so zrasle različne delavnice in tovarne.

ajd7 ajd3 ajd2 2 ajd4

ajd5 ajd10 ajd9 ajd11  

Zdenka Žigon nas je vodila mimo nekdanjega mogočnega vhoda v Papirnico. V 18. stoletju je bila ena od štirih največjih papirnic v Avstriji. Pred nekaj desetletji so tovarno porušili in na njenem mestu zgradili stanovanjske bloke. Podobna usoda čaka, kot nam je takoj na začetku ogleda pokazala vodička, različne tovarniške hale LIP-e. Spomnili smo se, da je marsikdo med nami tam kupil svojo nepozabno in neuničljivo kuhinjo.

  ajd6 ajd8 ajd12 ajd20

 ajd18  ajd19ajd14 ajd16

Prof. Zdenka Žigon nam je na izbranih mestih nazorno predstavila ajdovsko zgodovino. Večkrat sem pomislila na to, da ob tako dobri razlagi še kamni spregovorijo.

Vemo, da je Ajdovščina pravo rastoče mesto, in da vse to ne bi bilo mogoče brez sposobnih in delavnih prebivalcev. V sedanji rasti mesta pa smo opazili tudi premišljeno urbanizacijo in povezovanje starega in najnovejšega na različnih področjih zasebnega in javnega življenja.

 ajd21 ajd17 ajd24 ajd25

Ker je 18. 5. dan muzejev in obisk z vodenjem brezplačen, smo temu prilagodili svoj program. Vredno si je bilo obiskati Pilonovo galerijo in si v njej ogledati razstavo dragocenih knjig iz zbirke Ajdovca Stanislava Bačarja, pa tudi stalno razstavo del Vena Pilona.

»Sploh nismo vedeli, da je Ajdovščina tako lepa. Ogledati si jo moraš, da se tega zaveš, « je pripomnila ena od članic našega društva.
»Saj jo bomo morali obiskati še najmanj dvakrat: za Šturje nam je 18. 5. zmanjkalo časa, (zdaj še nedokončana) Lokarjeva pot pa (bo) tudi zahteva(-la) svojega.«

 Marija Mercina

Fotografije - Jolanda Nanut

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.