Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

 Štanjel je slikovito kraško naselje v občini Komen, eno najstarejših naselij na Krasu, ki očara s svojo edinstveno veduto. Ime je dobil po svetemu Danijelu, zavetniku tamkajšnje cerkve. Deli se na staro jedro, ki je terasasto razporejeno proti vrhu 363 metrov visokega griča Turn in novejše naselje hiš pod njim.

Štanjel 2 Štanjel 1 Ferarijev vrt1 Ferarijev vrt4Ferarijev vrt2
Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev svetega Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna dediščina Krasa. Najbolj znana Fabianova zapuščina v Štanjelu je Ferrarijev vrt. Nastal je kot dopolnitev vile Ferrari- niza stavb na nekdanjem štanjelskem obzidju. Spoj tradicionalnega in modernega, funkcionalnega in vizualnega je Fabiani mojstrsko izpeljal pri terasasto oblikovanju vrta. Njegova posebnost je vodovodni sistem, ki inovativno in brez zahtevnih tehnologij rešuje problem vode na Krasu. Osrednji motiv parka je bazen z beneškim mostičkom - priljubljena izletniška točka. V drugi svetovni vojni sta bila Štanjel in Kobdilj delno porušena.
Fabiani je vaščanom pomagal pripravljati dokumentacijo za pridobitev sredstev za obnovo. Naselil se je v Gorici, kjer je  leta 1962 umrl. Štanjel je danes pomembno kulturno središče Krasa. V obnovljenem gradu so na ogled muzejske zbirke, razstava Maksa Fabianija in Spacalova galerija kot osrednji hram likovne umetnosti.

Ravno tu je nastala pravljično-doživljajska pot Škratji Kras, ustvarjena z namenom, da pri obiskovalcih spodbuja pohodništvo, domišljijo in ustvarjalnost. Jim omogoča spoznati komenski Kras ter da pri velikih in majhnih razvija trajnostno naravnanost, pozitiven odnos do okolja in varovanja narave.

 Kamnofon 1 Jolanda skače ristanc 2 Kamnofon 4

Škrat 2 Počitek 1 Škrat3

Pot je namenjena predvsem družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Pot je krožna in se začne v Štanjelu, na parkirišču ob pošti ter konča v TIC-u Štanjel. Z veseljem in igrivostjo smo se nanjo podali tudi mi.

Skupinska 1 2

Darinka in Željko Albreht

Fotografije - različni avtorji

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 23. 8. 2024  ter 23. 12. 2024 in 3. 1. 2025.

 naslovnica24

Kronika 20 let

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.