Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

 Tudi letos smo članice in člani našega društva (21) preživeli in doživeli teden prelepih, zanimivih predvsem pa zdravih dni v zdravilišču v Dolenjskih Toplicah. Nastanjeni smo bili v hotelu Kristal, kjer so nas razvajali s pestro ponudbo hrane kot tudi druženji za bogatitev zdraja in prijetnega počutja. Zagotovljen nam je bil vsakodnevni aktivni program, ki smo ga dodatno popestrili z lastnimi pobudami.  Sončno in toplo vreme nam je vse dni omogočalo kopanje v zunanjem bazenu, v notranjem bazenu pa smo izkoristili  vodeno vsakodnevno razgibavanje. Dan se je pričel že zelo zgodaj z jutranjo telovadbo v zdraviliškem parku in se po zajtrku nadaljeval za večino nas z nordijsko hojo po bližnjih gozdovih, travnikih, ob Krki in še kod. 

1 2 3

4 5 8

67 9

 Cvinger pri Dolenjskih Toplicah je eno najpomembnejših starejšeželeznodobnih središč v Sloveniji. Najdišče, ki leži na odlični strateški lokaciji, je v naravi predstavljeno kot arheološki park. Njegove najpomembnejše gradnike povezuje arheološka pot, s čimer prazgodovinsko dediščino predstavlja v izvirnem okolju. Ob naših vsakoletnih dnevih v zdravilišču nekaj naših članov redno obišče to zanimivo arheološko točko, še posebej zato, ker pelje do nje prelepa gozdna pot, označena z markacijo situle.

 10 11 12

13 14 15

 Nekaj naših članic se je odločili za obisk  Plavice, zeliščarske kmetije v Cerovcu. Stopili so tudi do impozantne cerkve, ki je bila nekoč romarska cerkev Kočevarjev.

16 17 18

 Ponujeni program je v prostorih hotela vključeval dejavnosti kot so zvočne kopeli, aromatske kopeli, dihalne vaje, posebej za nas so so bile organizirane zvočne kopeli s tibetanskimi gongi, ki smo se jih udeležili v velikem številu in so nas resnično pomirile (nekateri smo celo zaspali). V programu je bilo tudi predavanje o rehabilitaciji po možganski kapi.
Kot vsako leto je bil tudi letos en dan namenjen izletu, tokrat v Belo krajino, v Semič. Ogledali smo si zelo lepo in moderno urejen muzej, ki predstavlja Belo krajino skozi milijone let njenega nastajanja (kamenine, fosili) do današnjih dni s prikazom značilnih živali – zanimiva je podvrsta človeške ribice črni močeril, ki živi samo na belokranjskem plitvem krasu -, rastline, tukajšnje značilnosti življenja in običaje.

19 20 21

 Sledil je obisk kleti Semiške penine – družina Simonič ima dolgoletno vinogradniško tradicijo in se je v 90-tih letih usmerila v proizvodno penin. Cenjene so doma pa tudi v svetu, kar potrjujejo podeljene nagrade. Seveda smo jih poskusili več vrst, tudi odpiranje steklenice ssabljo smo uspešno preizkusili. Manjkala ni niti belokranjska pogača, še manj pa dobra volja. 

 232425

26 27 28

29 230 30 1

 Sicer pa je bilo veliko priložnosti za druženje, tudi večeri so bili obogateni z nastopi glasbenikov, poseben je bil večer s piknikom na gozdni jasi, z živo plesno muziko, kar smo uspešno izkoristili.
Za slovo nam je kolegica poklonila dve steklenici penine, ki smo ju namenili poslovilnemu druženju v prelepem zdraviliškem parku.

31 32 33

34 36 35 2

37 38 39

Še fotografiranje pred odhodom domov in tiha želja, da se ponovno srečamo v Dolenjskih Toplicah naslednje leto.
Hvala Hilariji Logar za prizadevno vlogo koordinatorja

40

Fotografije – Hilarija Logar, Darinka Kavčič
M.P.

 

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.