Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

 V četrtek, 8. junija, smo se odzvali vabilu Fundacije BiT Planota, ki pripravlja prvi zeliščni team building v sodelovanju z Vito Matjac, lastnico zavoda Floravita. Namen projekta Divja nabiralnica je udeležencem predstaviti divje rastoča zelišča in jih vzpodbuditi k njihovi uporabi.
V Zeliščnem centru Grgarske Ravne sta nas najprej pozdravili Urška Čarman in Lucija Zavrtanik, koordinatorici projektov, in nam predstavili Vito Matjac, mlado zeliščarko, ki nas je presenetila s svojim širokim poznavanjem rastlin in predvsem z njihovimi zdravilnimi lastnostmi.

1 2 3

Po prijaznem sprejemu smo se razdelili v dve skupini, določili svojo vodjo, ki ji je Vita dala košaro, in se odpravili na poučni sprehod po gozdni poti. Vzdolž poti so table, ki označujejo tam rastoča zelišča. Vita nas je spodbujala, da smo si nabrali tista, ki so užitna, in nam tudi ob vsaki pojasnila njene lastnosti. Kmalu sta bili naši košari polni koprive, robide, regačice, čemaža, črne detelje, (ki naj bi bila zdravilna za osteoporozo), trpotca …, vsega, kar naj bi uporabili za pripravo malice.

4 5 6

Po povratku v prostore centra smo se opremili s predpasniki in kapami ter se lotili priprave dveh jedi: namaza in juhe. V odmerjenem času smo pripravile čemažev namaz in koprivno oz. zeliščno juho, za posladek še ocvrte bezgove cvetove.

7 8 9

Na lično pripravljenih pogrinjkih smo servirale pripravljene jedi, okrašene z nabranimi cvetovi. Po degustaciji smo si bili enotni, da sta obe skupini odlično opravili svojo nalogo, kar so potrjevali »s kruhom pomazani« prazni krožniki.

10 11 12

Navdušeni smo bili nad Vitinim izvirnim načinom podajanja svojega znanja, zato smo se ji priporočili za nadaljnje sodelovanje.

Preden smo se razšli, smo se še fotografirali ob omamno dišečih vrtnicah pred stavbo Zeliščnega centra.

Skupinska slika 8.6.23


Tekst - Karla Božič

Fotografije - Fundacija BIT Planota

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.