Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica

Zmigajmo se še preden nas osteoporoza načne

Dnevi zdravja v Dolenjskih Toplicah so že vrsto let del našega programa. V zdravilišču vedno poskrbijo, da nam poleg običajnih aktivnosti namenjajo posebno pozornost in nam namenjene dejavnosti.
Tudi letos smo junija izkoristili ugodnosti zdravilišča in tam preživeli teden dni aktivnih, pestrih in razgibanih dni. Udeležilo se nas je 25 članic in članov. Kot že vrsto let je bila koordinatorka naša Hilarija Logar, ki je znala poskrbeti za naše posebne želje, ko je bilo to potrebno. V zdravilišču pa je bil naš skrbnik gospod Matjaž. Nadomestil je Janija, ki je to nalogo opravljal prejšnja leta. Prihod v D.T. je bil nekoliko dolgotrajen in naporen, saj so se z zdraviliškim avtobusom pripeljali letoviščarji tudi iz drugih krajev. Nameščeni smo bili v hotelu Kristal.

1 2 3

4 5 6

 Dan smo pričenjali s z jutranjo telovadbo v zdraviliškem parku, telovadili smo skupaj s krajevno skupino šole zdravja. Po zajtrku je bila priložnost za vodeno telovadbo v bazenu, nato pa prosto plavanje v zunanjih ogrevanih bazenih. No eden je imel hladnejšo vodo, kar je bilo povsem v redu, saj smo imeli veliko sreče z vremenom, ki nas je razvajalo s soncem in toploto. Večina se nas je udeleževala tudi popoldanske vodene nordijske hoje po pestri okoliški pokrajini, po čudovitih gozdovih, travnikih, do bregov reke Krke. Odpravili smo se tudi do arheološkega najdišča Cvinger, kjer so bili odkriti ostanki naseljenosti in gradišče od pradavnine, bronaste in železne dobe.

7 8 9

V prostorih hotela so nam organizirali zvočno kopel s tibetanskimi posodami in gongom, predstavitev limfne drenaže, tehniko tapkanja. Udeležili smo se zanimivih in poučnih predavanj - o dnevnih aktivnostih pri bolečinah v križu in o spremembah prehranskih navad za izboljšanje zdravja. 

10 12 11

Tudi večere smo preživljali skupaj . Naš animator Matjaž je organiziral kviz (s priročnimi nagradami), drugi večer pa tombolo. V kavarni hotela Balnea smo tri večere lahko prisluhnili prijetni glasbi. Preko dneva so si nekateri privoščili tudi terapetske obravnave.

Kakor vsako leto so nam tudi letos organizirali skupinski izlet z avtobusom, tokrat po dolini reke Krke proti dvorcu Soteska in Hudičevem turnu, dalje v Dvor, nato v Žužemberk in k izviru reke Krke.

  161314 2

Dvorec Soteska je bil eden najlepših in največjih dvorcev, o njem je poročal že Valvazor v 17.st. Danes je ohranjen v ruševinah, ki so ostale, potem ko je bil med vojno porušen. K dvorcu spada tudi vrtni paviljon v njegovi bližini, za kamnitim obzidjem, imenovan Hudičev turn, po izročilu da so tu graščaki prirejali razuzdane zabave. Oblikovan je kot štiriperesna deteljica, notranjost je bila v celoti okrašena s freskami, katerih ostanke smo lahko občudovali.

15 17 18

Vstopili smo v bližnjo stavbo, Muzej starih avtomobilov, pa tudi motorjev, vozov in kočij. Pot nas je dalje vodila v kraj Dvor, kjer je bila v 19. stoletju železarna in močno razvito železolivarstvo. Danes so kot priče nekdanje pomembnosti spomeniško ohranili plavž , odpirajo pa tudi Muzej železarstva.

19 20 21

Nadaljevali smo do bližnjega Žužemberka in vstopili v impozantni žužemberški grad - trdnjavo. Pričakala nas je domača vodnica, ki nam je med hojo po gradu z veliko mero navdušenja pripovedovala o njegovi zgodovini, predvsem pa o izredni zavzetosti domačinov, ki so sami uspeli vsaj delno obnoviti med vojno porušen grad in mu znova vdahniti veličino, istočasno pa ustvariti odličen prireditveni objekt in kraj raznih oblik druženja in dejavnosti.

 22 23 24

26 27 28

Zadnja postaja našega potepanja je bil kraj, kjer izvira Krka. Poleg je tudi vhod v Krško jamo, ki pa je bil zaprt.

30 29 31

Bil je prelep izlet, zanimiv in pester. Še nekaj utrinkov.

a b c

Prišel pa je tudi čas, ko je bilo treba pripraviti kovčke in se odpraviti proti domu.

IMG 20230618 104937 IMG 20230618 105015 2

Hvala zdravilišču Dolenjske Toplice za vso pozornost in gostoljubje, ki smo je bili deležni, še posebej našemu animatorju Matjažu. Hvala tudi naši Hilariji za vso skrb, ki nam jo je namenila.

Fotografije - Hilarija Logar

M.P.

 

 

 

Goriško društvo za osteoporozo Nova Gorica
Kidričeva 9
5000 Nova Gorica

05 398 55 95
(v času dežurstva)
031 334 360, 031 303 730

gorisko.osteo.drustvo
@gmail.com

DEŽURSTVO

vsak ponedeljk v mesecu
od 14.00 do 16.00

Dežurstva NI v času praznikov, med 1. 7. in 22. 8.  ter 26. 12. in 31. 12.

 GOD program20

Kronika 20 let

Naša spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate z uporabo piškotkov ?

- eZasebnost direktiva EU

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko spremenite.

Sprejeli ste piškotke z naše spletne strani.Odločitev lahko prekličete.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.